در این مقاله به دنبال دستیابی به پاسخ این سوال هستیم که اینورتر چیست و سپس به بیان برخی از کاربردها و مزایای آن بپردازیم و در نهایت به این پرسش پاسخ دهیم که انواع اینورتر کدامست. لازم است بدانید که کلمه اینورتر، از نظر لغوی به معنای معکوس کننده است. اما به طور کلی میتوان گفت اینورتر یک دستگاه الکتریکی است. این دستگاه، دارای این قابلیت اساسی است که بتواند برق DC و یا جریان مستقیم برق را به برق AC که نام جریان غیر مستقیم و یا متناوب است، مبدل سازد. این دستگاهها به طور کلی دارای سه کاربرد اصلی هستند. برای نمونه میتوان با استفاده از این سیستمهای الکتریکی، برق 12 ولت خودرو را به برق 220 ولت AC تبدیل کرد. از طرف دیگر میتوان انواعی از اینورترها را در جوشکاری مورد استفاده قرار داد. همچنین استفاده از اینورترهای الکتریکی در دستگاهها و لوازم خانگی برقی مانند کولرهای گازی نیز رواج دارد.
مزایای استفاده از اینورتر الکتریکی
به طور معمول، از انواع مختلف اینورتر الکتریکی در برق شهری و یا مصارف صنعتی و تجاری استفاده میکنند. نکتهای که لازم است به آن اشاره شود این است که جریان AC برق، دارای یک مشکل اساسی است و آن مشکل این است که این نوع از جریان الکتریکی قابل ذخیره کردن و یا ذخیره شدن نیست. بنابراین نمیتوان از آن در آینده استفاده کرد. بنا به این دلیل، جریان AC برق را به جریان DC تبدیل میکنند. جریان DC قابل ذخیره شدن در باتری است. بنابراین میتوانیم در زمانی که به جریان AC نیاز داریم جریان DC ذخیره شده را به جریان AC تبدیل کنیم و سپس آن را در دستگاهی که با جریان AC کار میکند، مورد استفاده قرار دهیم.
در حقیقت مزیت و کاربرد اصلی دستگاه اینورتر در همین عامل است. این سیستم به راحتی میتواند این کار را برای ما انجام دهد و جریان DC را به انواع جریان AC با ولتاژهای مختلف، تعداد فاز مورد نظر و همچنین فرکانسهای مختلف تبدیل کند. از طرف دیگر، این دستگاه تبدیل جریان، یک سیستم کاملا هوشمند الکتریکی است. چراکه اینورتر میتواند مقدار بار الکتریکی را که در سمت موتور در گردش است را مورد شناسایی قرار دهد و سپس متناسب با آن به موتور فرمان دهد تا آن را صادر کند.
به کارگیری این سیستم در انواع مختلف دستگاهها و تجهیزات برقی و لوازم خانگی مانند کولرهای گازی و ... باعث میشود تا کاهش در مصرف برق را تجربه کنیم و هزینههای مصرفی برق خود را کاهش دهیم. از طرف دیگر لازم به ذکر است که وجود اینورتر در دستگاهها و لوازم خانگی مختلف موجب میشود میزان ضربههای مکانیکی به موتور الکتریکی این سیستمها، بسیار کمتر گردد. این عامل نیز باعث میشود عمر قطعات الکتریکی افزایش پیدا کند. با وجود این نوع از سیستمهای تبدل کننده جریان الکتریسیته همچنین میتوان موتور الکتریکی را بدون نیاز به برق، قطع و یا وصل نمود.
انواع اینورتر الکتریکی
اینورترهای الکتریکی را میتوان بر اساس چند فاکتور اساسی دسته بندی کرد. از جمله این فاکتورها میتوان موج خروجی اینورتر، منبع، نوع سیم بندی و ... را نام برد.
انواع اینورتر الکتریکی از نظر موج خروجی
اینوتر موج مربعی
لازم به ذکر است که موج خروجی ولتاژ در این نوع از اینورتر به شکل مربع است. اینورتر موج مربعی، میزان مصرف بسیار کمی دارد. چراکه بیشتر لوازم خانگی، دارای شکل موج سینوسی هستند. این دسته از اینورترهای الکتریکی از بقیه انواع این محصولات، ارزانترند و به طور معمول، برای دستگاههایی که طراحی ساده دارند و موتور آنها به شکل یونیورسال است مورد استفاده قرار میگیرند.
اینورتر موج سینوسی
شکل ولتاژ خروجی از این دستگاه، به شکل سینوس است. در حقیقت میتوان گفت این شکل خروجی و سینوسی، مزیت بسیار عمده این سیستمها است. چراکه همانطور که گفته شد بیشتر لوازم خانگی به شکل موج سینوسی طراحی و تولید میشوند. بنابراین به کارگیری این سیستم در وسائل الکتریکی خانگی موجب میشود بهترین خروجی جریان برق اتفاق بیفتد. از طرف دیگر با به کارگیری چنین سیستمی، به این اطمینان دست خواهیم یافت که دستگاه مورد نظرمان به صورت کاملا صحیح کار خواهد کرد.
اینورترهای موج سینوسی گران قیمت هستند اما در عین حال بیشترین میزان استفاده را نیز دارند.
اینوتر موج سینوسی اصلاح شده
این دسته از سیستمهای تبدیل جریان الکتریکی، از نظر ساختار نسبت به اینورترهای موج مربعی پیچیدگی بیشتری دارند. اما ساختار تشکیل دهنده آنها نسبت به اینورترهای نوع موج سینوسی، سادهتر است. نکته قابل ذکر در زمینه این نوع از سیستمهای تبدیل جریان الکتریکی، این است که خروجی این دستگاهها، نه شکل سینوسی کامل دارد و نه به صورت موج مربعی است. در حقیقت میتوان گفت شکل خروجی جریان از طریق این سیستمها، چیزی در میان موج سینوسی و موج مربعی است.
انواع اینوتر از نظر ولتاژ خروجی
اینورترها را میتوان از نظر ولتاژ خروجی نیز دسته بندی کرد. در این صورت انواع اینورتر الکتریکی شامل اینورتر تک فاز به تک فاز، اینورتر تک فاز به سه فاز و اینورتر سه فاز به سه فاز خواهد بود.
- ۰۰/۰۵/۰۲