به دلیل تغییر شیوه تجارت و کسب و کار، طراحی سایت یکی از مراحل اصلی در بازاریابی مدرن است. اهمیت طراحی سایت به این دلیل است که استفاده از روشهای سنتی در معرفی کالا و خدمات، در جهان امروز سود اقتصادی فراوانی به دنبال ندارد. امروزه کاربران اغلب وقت خود را در فضای مجازی سپری میکنند. استفاده از این فضا برای معرفی کالا و خدمات میتواند سادهترین و پربازدهترین راه باشد گام اول در این مسیر نیز طراحی بهینه و اصولی سایت است. در طراحی یک وبسایت مناسب باید از ایدهها و ابزارهای مناسب استفاده کرد. از این رو، بهتر است طراحی متناسب با مطالب و عناوین موجود در سایت صورت گیرد.
آشنایی با مراحل، نیازها وکاربردهای طراحی وب
تعریف سادهای از طراحی سایت
در یک تعریف ساده باید بگوییم طراحی وب، مهارت ساخت و راهاندازی صفحات مختلف است. در ابتدای مسیر طراحی و راهاندازی وب، برای ساخت صفحات از کدهای استفاده میشد. این کدها، قال بندی و نوع پاراگرافهای سایت را مشخص میکردند؛ اما امروز برای ساخت وب از زبانهای برنامهنویسی بسیار پیچیدهتری استفاده میشود. استفاده از روش آبشاری یا CSS موجب شده تمام مشکلات و اشتباهات رایج در طراحی وب از بین برود. مهمترین زبانهای رایج برنامه نویسی در طراحی وب عبارتند از: JSP، PHP،CGI،MET،ASP و ColdFusion.
در حقیقت Web Design به معنی استفاده از بستر وب برای ارائه خدمات، تبلیغ یا فروش محصول است. طراحی وب نیز پروژهای لایهای است که از تولید صفحات وب، محتوا نویسی و رعایت اصول سئو، طراحی گرافیکی و موشن گرافیکی تشکیل میشود. یک وب قدرتمند صفحهای است که در بالای لیست جستجوهای گوگل به نمایش درمیآید.
تاریخچه طراحی وب
همانطور که میدانید در جهان، وبسایتهای مختلفی وجود دارد؛ اما قدمت هیچ یک از این سایتها بیش از 30 سال نیست؛ زیرا اولین وب در 6 آگوست سال 1991 توسط تیم برنرزلی طراحی و در دسترس عموم قرار گرفت. اگر به سایتهای اولیه دقت کرده باشید، در طراحی آنها از تکنیکها یا اصول پیچیدهای استفاده شده است. بعلاوه، آنها فاقد عناصری مانند تصویر، فایلهای صوتی، ویدئویی یا حتی تصاویر مختلف بودند. در وب سایتها اولیه از ابرمتن (متنهای طولانی) و پست الکترونیک استفاده شده بود.
تغییر نیاز کاربران موجب شد مرورگرهای جدید پا به عرصه بگذارند. مرورگر مایکروسافت و Netscape، مهمترین رقبا در جنگ مرورگرها بودند. آنها سعی کردند در طراحی وبهای خود از عواملی مانند جاوا اسکریپت، تصاویر، طرحهای گرافیکی و HTML استفاده کنند. در سال 2000 مایکروسافت با عرضه اینترنت اکسپلورر فعال بر روی سیستمها مک، انقلابی عظیم در حوزه فناوری ایجاد کرد. همین امر زمینه تغییر و تحول طراحی وب و استفاده از زبانهای برنامه نویسی را پدید آورد.
وظایف طراح وب چیست؟
در اولین گام، طراح وب باید اطلاع دقیق از موضوع وب داشته باشد. باید بداند مطالب وب حول چه محوری خواهد بود. سپس باید با توجه به آن اقدام به طراحی نماید. برای طراحی سایت حداقل به دو نفر برای طراحی بخشهای مختلف Back-end و Front-end نیاز داریم. اعضای تیم Back-end مسئولیت مهم نوشتن کدها را بر عهده دارند. این کدها از دید بازدیدکنندگان پنهان خواهند بود. در حقیقت، نقش اصلی کدها به عملکرد و راهاندازی سایت مربوط میشود. معمولا در این بخش زبانهای برنامه نویسی پایتون، PHP ASP استفاده خواهد شد.
آشنایی با اصول و تکنیکهای انواع زبانهای برنامه نویسی اساسیترین مرحله در طراحی سایت است
اعضای تیم Front-end مسئولیت اجرای تمام بخشهای بصری و دیداری سایت را بر عهده دارند. تمام مواردی که بازدیدکننده با مراجعه به سایت میتواند مشاهده کند، حاصل تلاش و تجربه Front-end است. برای آرایش ظاهر صفحهبندی سایت نیز از کدهای مختلف و زبانهای برنامهنویسی استفاده میشود. زبانهایی مانند جاوا اسکریپت، HTML و CSS در این مرحله کاربرد دارند. توجه کنید، برای اینکه بتوانید در حین طراحی سایت به نتیجه قابل قبول دست پیدا کنید بهتر است از طراح گرافیک بهره بگیرد.
ابزار مورد نیاز برای طراحی سایت
اصلیترین مورد برای طراحی وب استفاده از یک کامپیوتر یا لپتاپ پرسرعت داری رم و گرافیک بالا است؛ اما مهمترین عامل در طراحی وب، همان زبانهای برنامه نویسی هستند. ابزارهای طراحی وب با توجه به نوع سایت متفاوت و متغیر هستند. گذر زمان و پیشرفت تکنولوژی سبب شده این ابزارهای به منظور تسهیل طراحی سایت با نسخههای جدیدتر جایگزین شده و تغییر کنند. البته فناوری اصلی این ابزارهای ثابت باقی میماند، آنچه که دستخوش تغییر میشود کارای و نحوه عملکرد آنها است.
انواع طراحی سایت
- طراحی استاتیک
در این نوع طراحی به ازای هر صفحه از وب، فایلی مجزا روی سرور ذخیره میشود. زمانی که نیاز به استفاده از این صفحه باشد، فایل مجدد بازخوانی شده و امکان مشاهده صفحه برای کاربران فراهم خواهد شد. طراحی سایت به این شیوه تا قبل از سال 2015 از محبوبیت بالایی برخوردار بود. امنیت بالا و طراحی ساده دلیل اصلی محبوبیت این سبک طراحی در بین کاربران بود. پیشرفت تکنولوژی و ایجاد سرورهای طراحی ارزانتر سبب شده، طراحی استاتیک جای خود را به سبک پویا و داینامیک در طراحی وب بدهد. البته باید بگوییم امروزه نیز اغلب سایتهای در طراحی خود از چند صفحه استاتیک استفاده میکنند.
- طراحی داینامیک
این سبک طراحی به گونهای است که صفحه سایت ثابت باقی مانده اما محتوای آن تغییر میکند. تولید صفحه در این نوع طراحی به وسیله یک نرمافزار انجام میشود که مسئولیت فرآوری اسکریپتهای سمت سرور را بر عهده دارد. عامل اصلی در ایجاد این صفحات نیاز مخاطب است. به عبارت ساده، این صفحات به صورت اتوماتیک روی سایتها وجود ندارد. بلکه به محض جستجوی کاربر، این صفحه روی سرور تولد و برای کاربر ارسال میشود. در چنین سایتی معمولا محتوای صفحه از پایگاه داده (دیتابیس) در Back-end فراخوانی خواهد شد. در طراحی سایتهای داینامیک اولیه، توسعه وب مستقیما در زبانهای Perl، ASP و PHP انجام میشد.
مراحل مختلف طراحی سایت
در طراحی وب انتخاب فریم، رنگ و زبان برنامه نویسی با توجه به محتوا و مخاطبین سایت انجام میشود.
- طراحی وایرفریم
این قسمت بر اساس نیاز مشتری و نوع محتوای سایت انجام میشود. در حقیقت به نقشه کلی سایت و تعین جایگاه تصاویر و عناصر مختلف وایرفریم میگویند.
- طراحی گرافیک سایت
در مرحله وایرفریم، جایگاه قرارگیری عناصر مشخص میشود. در این مرحله با استفاده از نرمافزارهای خاص عملیات طراحی گرافیکی و رنگ و لعاب دادن به صفحات انجام خواهد شد. انتخاب رنگ باید با توجه به نوع سایت، نوع خدمات و مشاغل انتخاب شود.
- کد نویسی و برنامه نویسی
دریان مرحله باید با توجه به نیاز مشتری و نوع سایت به منظور مدیریت سایت با استفاده از زبان مشخص، برنامه نویسی و کد نویسی انجام شود. در این مرحله میتوان از سیستم مدیریت ورد پرس استفاده نمود یا اینکه به سیستم جدید را از صفر برنامه نویسی کرد. مهمترین عامل در انتخاب این مورد، نیاز مشتری و بودجه او است.
- راهاندازی سایت
آخرین مرحله طراحی وب، راهاندازی آن در بستر اینترنت جهانی است. این امر به این منظور است که امکان دسترسی به این سایت در سراسر جهان وجود داشته باشد. در این مرحله ابتدا باید یک هاست مناسب خریداری کرده، سپس دامنه مناسب را انتخاب و عملیات پیکربندی سایت را انجام داد. سپس میتوان سایت را در دسترس عموم کاربران قرار داد.
- ۰۰/۰۵/۰۴